Document Object Model

HTML etiketleri bir araya gelerek DOM’u yani Belge Nesne Modeli yapısını oluşturmaktadır. DOM sayesinde script dilleriyle iletişim kurabiliriz. Programlama denince en çok karşılaştığımız ve pek çok içerikte okuduğumuz Object-Oriented (Nesne Yönelimli) kısmıda bu yapıya benzemektedir. İnternet aleminde tarayıcıları kullanarak görüntülediğimiz tüm sayfalara Document bu sayfaların içeriğinde bulunan tüm elemanları ise element/nesne olarak adlandırabiliriz.

Aşağıda görmüş olduğumuz resimde bir ağaç yapısı olarak Document’i görüyoruz. Bunların hepsi düğümlerle birbirine bağlanmıştır.(node) HTML etiketininin altındaki ögelerin her birine çocuk (child) ismi verilmektedir.

document object model ufukcam

Örneğin HTML etiketinin 2 adet çocuğu olduğunu görüyoruz. Bunlarheadvebodyelementleri’dir.headvebodyelementleri aynı zamanda altlarında bulunan çocuklarının ebeveynleridir.(parent) Yani head title’ın bir ebeveynidir.

Bu çocukların attributes adını verdiğimiz özellikleri bulunmaktadır. Örneğin aşağıdaki div’in Attributes’iiddir. Tüm html özellikleri içinbu linkiinceleyebilirsiniz.

<div id = "div2">

Onun çoçuğu olan aşağıdaki bölümdepelementine bakalım. Burada bir adet özelliği (attributes) ve bir adet çocuğu(child) bulunmakdadır.

<p class = "p2">P Etiket 2</p>

attributes : class > değeri : p2

child : text > değeri : P Etiket 2

Bu şekilde Document Object Model’imiz oluşur. JavaScript tarafında ise Dom’u kullanarak buradaki tüm elementler üzerinde değişiklikler gerçekleştirebiliriz.

© 2024 ufukcam • Crafted with ❤️ by W3Layouts and Gatsby